Raziskujte z nami – Noč ima svojo moč – petek 27. 11. 2020

VABILO
‘Noč ima svojo moč’ 2020
petek, 27. novembra 2020

www.nocmoc.eu

Ste vedoželjni? Je vaša radovednost brez meja? Radi eksperimentirate? Vas zanima kaj vse počnejo znanstveniki? Bi radi vedeli in videli kaj se dogaja v raziskovalnih ustanovah?

Potem vas vabimo, da se nam pridružite na vseslovenskem projektu ‘Noč ima svojo moč’.

Letošnja Evropska noč raziskovalcev ter s tem projekt ‘Noč ima svojo moč’ 2020 se prilagajata s pandemijo povezanim razmeram.

Osrednja prireditev se je zamaknila na petek, 27. novembra, glavnina dogodkov pa bo potekala na daljavo.

Čakajo vas spletne dogodivščine, eksperimentiranje, klepet z raziskovalci, ogledi raziskovalnih ustanov, predavanja, pa razstave in celo virtualni koncert!

 

Na že tradicionalno Evropska noč raziskovalcev se širom Evrope za en dan v letu na široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi širši javnosti predstavile poklic in življenje znanstvenika.

Dajte svoji radovednosti duška in se nam pridružite.
Z vašo vedoželjnostjo bo imela NOČ še večjo MOČ!

Vstopnine ni!

Podrobnosti o dogajanju najdete na povezavi: https://www.nocmoc.eu/

V okviru projekta ‘Noč ima svojo moč’ smo pripravili tudi učne predloge za nekatere šolske predmete, ki se navezujejo na letošnje raziskovanje v okviru predhodne aktivnosti Znanost za državljane. Raziskujemo zdravje dreves divjega kostanja.

Veseli bomo, če boste učne priprave umestili med svoje aktivnosti tega raziskovalnega dne in jih uporabili delno ali pa v celoti.

Učne predloge se nahajajo na povezavi: https://api.he.si/odlozisce/raziskujte_z_nami/

Vabljeni k raziskovanju v petek, 27. novembra 2020, v okviru projekta ‘Noč ima svojo moč’!

Z lepimi pozdravi,

konzorcij partnerjev ‘Noč ima svojo moč’.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 20. 11. 2020, so si učenci Osnovne šole Mozirje pripravili tradicionalni slovenski zajtrk. Nekateri so svoje vtise strnili na papir.Tradicionalni slovenski zajtrk 2020

Spoštovani,

dan slovenske hrane bomo letos obeležili v petek, 20. novembra 2020. Kot njegov osrednji dogodek se vsakoletno izvaja Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bi bil letos jubilejni, in sicer deseti po vrsti. A  letošnji projekt bo zaradi epidemioloških razmer potekal drugače.

20. novembra bomo čas pri razredni uri na daljavo namenili tudi dnevu slovenske hrane in pomenu rednega zajtrka. Ker se zaradi spremenjene epidemiološke situacije učenci šolajo od doma, predlagamo, da že pred dnevom slovenske hrane otroke spodbujate k rednemu uživanju zajtrka. V petek, v kolikor bo to mogoče, naj si učenci tradicionalni zajtrk pripravijo skupaj z vami. Zajtrk naj vključuje živila, ki sestavljajo tradicionalni slovenski zajtrk. To so kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Čas, ko ostajamo doma, lahko izkoristimo tudi za izboljšanje prehranskih navad otrok in odraslih.

Ker ostajamo doma, lahko čas namenimo tudi branju. Z veseljem vam sporočamo, da so sodelujoči v projektu Kulturni bazar, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo, pripravili izbor najboljših otroških in mladinskih knjig, med njimi tudi knjig na temo hrane in prehrane.  Izbor  knjig na temo prehrane in hrane je pripravila gospa Janja Irman Kolar, šolska knjižničarka. Knjige lahko najdete v knjižnici spletne učilnice, kamor se vpišete s prijavo. Do knjižnice lahko dostopate na povezavi: https://ucilnice.arnes.si/course/view.php?id=26945#section-1    

 Želimo vam mnogo lepih trenutkov pri branju literature.

Spletni časopis OKTOBER

Pa je že konec oktobra in s tem tudi jesenskih počitnic. Zadnji teden pouka pred počitnicami smo učenci predmetne stopnje preživeli doma, saj smo se zaradi epidemije COVID-19 šolali na daljavo. Da nas bo slej ko prej to doletelo, smo slutili že v začetku oktobra, zato smo se trudili pridobiti čim več ocen, izpeljali pa smo tudi kar nekaj dni dejavnosti.

Učenci šestih razredov so imeli v začetku meseca tehniški dan Zgodovinski viri in restavratorstvo, sedmošolci pa naravoslovni dan Zdravo in varno v svet. Učenci šestega, sedmega in osmega razreda so imeli tudi kulturni dan Ustvarjamo. Devetošolci pa smo pri poklicni orientaciji razmišljali o naših nadaljnjih poteh.

V upanju, da bo čim prej spet vse po starem in se vrnemo v šolo, se potrudimo in upoštevajmo ukrepe ter ostanimo zdravi!

Zala Paulina Brišnik

Spletni časopis SEPTEMBER

Šolsko leto 2020/2021, pozdravljeno!

Veliko je bilo teorij in ugibanj, kako bo šola v jeseni sploh potekala. Vsi se držimo ukrepov proti širjenju koronavirusa in maske so postale naš vsakdan, a kljub temu lahko rečemo, da je za nami zelo prijeten mesec. Izkoristili smo topel in sončen september in kar nekaj dni preživeli v naravi. Pester mesec je za sedmošolci, ki so v začetku meseca imeli šolo v naravi v Fiesi, nato pa še tehniški dan Izdelki iz lesa in gozdni organizmi. Učenci devetih razredov smo se odpeljali v Posočje, kjer smo izvedeli veliko o 1. svetovni vojni in soški fronti, osmošolci pa so raziskovali domače Golte. Učenci višjih razredov smo imeli že tudi dva športna dneva, in sicer pohod ter kolesarjenje in športne igre.

Vsem želim uspešno in zdravo šolsko leto!

Zala Paulina Brišnik

Sara Acman

 Sara  Acman je v soboto, 27. 9. 2020, na  Prvenstvu Slovenije za pionirje in pionirke U12 v Mariboru odtekla svojo drugo tekmo na 60 m in osvojila 2. mesto.

V nedeljo, 28. 9., pa je dosegla zlato medaljo

Čestitamo!

Državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije

Državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije

V ponedeljek in torek, 14. in 15. septembra 2020 je na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru potekalo Državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije.

Na to srečanje sta se s svojo raziskovalno nalogo Ali si osnovnošolci znajo umivati roke? uvrstila tudi  naša učenca devetošolec Ali El Ghnnam Ernecl in Gašper Repše (letos že dijak tehniške gimnazije v Celju). Nalogo sta opravila pod mentorstvom mag. Tinkare Verbuč Rosenstein in somentorjem dr. Mihom Avberškom.

Srečanja v Mariboru se je fizično udeležil le Ali, Gašper pa je bil zaradi karantene prisoten preko videokonference. Kljub temu sta bila s svojim nastopom ponovno izvrstna, naredila pa sta tudi velik vtis na strokovno žirijo. Osvojila sta zlato priznanje. Nedvomno pa sta  pridobila tudi ogromno znanja in izkušenj.

Uspeh ne pride sam od sebe, ampak je rezultat trdega dela.

Iskrene čestitke! 

Tinkara Verbuč Rosenstein

Prihajajoči dogodki

Šolski koledar

november 2020
PTSČPSN
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30       
« Okt   Dec »

button

button (4)

button

button (1)

button (2)

button (3)

Dostopnost