Skoči na glavno vsebino

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom smo imeli v mozirski šoli prav poseben kulturni dan. Povabili smo 23 mozirskih ustvarjalcev z različnih področij, ki so se nam predstavili v vsej svoji širini in globini, nato pa smo skupaj z njimi ustvarjali v enajstih delavnicah.

 

V kulturni dan so bili vključeni učenci od prvega do petega razreda, vključno s podružnicama Šmihel in Lepa Njiva, ki smo jih ta dan premešali s pomočjo barvnih lističev. Te so zjutraj izvlekli iz razredničarkine malhe, nato pa so po barvi poiskali izbrano delavnico.

Tako so lahko spoznali in slikali s slikarji Marjano Verbuč, Milico Zupan, Juretom Repenškom in Albino Rajter. Slednja dva sta predstavila slikarstvo in še druga svoja ustvarjalna področja. Gospod Repenšek je pripravil delavnico za izdelavo lutk, ga. Rajter pa predstavila tudi svoje pesništvo. Z otroki je ustvarjala v oblikovalski delavnici z glino. Prav dišalo je iz učilnice, kjer je Rezka Plaznik predstavila zelišča in z otroki skuhala zeliščni čaj z medom, pripravili pa so tudi vrečke čajnih mešanic. Imeli smo vrtnarsko- aranžersko delavnico, ki sta jo vodila Jože Skornšek st. in njegova hči Elica Bele. V njej so presajali zelene rastline, pletli košare in krogle za snežaka iz vej ter izdelali zimske praznične aranžmaje. Otroci so imeli priložnost spoznati klekljanje z Gretico Deleja ter šivanje in vezenje z različnimi vbodi pri Mariji Fludernik. Marija Ježovnik pa je z otroki oblikovala izdelke iz das-mase.

Preostale delavnice so bile glasbene, vendar povsem različne. V eni sta Jelka in Tilen Repenšek pokazala nekaj glasbil iz družine trobil, ob katerih so peli in v plesu prikazali različna razpoloženja. Ljudske pevke iz skupine Pušeljc so z Ivano Žvipelj otroke vodile po slovenski ljudski glasbi in plesu. Naučile so jih tudi ples miru, ki so ga prinesle s seboj iz šole, katero so spoznale na nedavnem gostovanju po Kanarskih otokih. Zelo poskočno je bilo pri bratih Andreju in Gregu Raku, članih ansambla Golte, kjer so se harmoniki in kontrabasu pridružili še učenci z Orffovimi glasbili in učiteljica Lidija s kitaro. Prav posebni zvoki pa so prihajali iz učilnice, kjer je Marija Plej skupaj z otroki izvajala zvočne kopeli s pomočjo gonga in raznih zvočnih posod.

 

V vseh delavnicah je vladalo navdušujoče ustvarjalno vzdušje, ki smo ga lahko začutili, če smo se v času prvih treh ur sprehodili po razredih razredne stopnje, kar pa je bilo omogočeno le redkim učiteljicam in fotografom. Da ne bi bili za to pestrost prikrajšani vsi ostali, smo se četrto uro dobili v stari telovadnici, kjer je vsaka skupina v petih minutah predstavila svoje ustvarjalce, delavnice, razstavo ali pa glasbeno plesno točko. V uvodu predstavitvenega programa so se vsem skupaj predstavili člani trobilnega kvinteta Policijskega orkestra pod vodstvom Tomaža Podlesnika. Z njimi smo korakali, prepevali in ploskali znanim melodijam Čebelice Maje, Hude mravljice in raznih koračnic.

 

Tako smo preživeli nepozaben, pisano ustvarjalen dopoldan, za katerega se zahvaljujem vsem zgoraj naštetim gostom, vsem učiteljem in učiteljicam, ki so skupaj z gosti pomagali pripraviti delavnice, seveda pa tudi otrokom, ki so se z velikim navdušenjem odzvali na pestro ustvarjalno ponudbo ter jo obogatili še s svojim deležem.

 

Naj končam z zanimivo mislijo pisatelja Camusa: »Kdor ustvarja, dvakrat živi«. In na mozirski šoli smo ta dan resnično zaživeli v mnogih ustvarjalnih dimenzijah.

 

koordinatorka kulturnega dne in knjižničarka Janja Irman Kolar

Dostopnost