Skoči na glavno vsebino

VIDEO

Nagovor predsednika republike dr. Danila Türka ob prvem šolskem dnevu

Ljubljana, 2. september 2012

Dragi učenci in dijaki!

Prvi šolski dan je vedno nekaj posebnega, še posebej pomemben pa je za prvošolčke in za vse tiste, ki začenjate šolanje v srednji šoli. Želim vam, da bi vam ta dan ostal v lepem spominu in da boste v šoli spoznali veliko novih prijateljev.

Verjamem, da ste se vsi imeli lepo med počitnicami, da ste se veliko igrali in da ste se spočili. Želim vam, da bi v tem šolskem letu v šoli izvedeli veliko novega, zanimivega in koristnega. Šola vam bo dala veliko znanj, ki jih boste uporabljali celo življenje.

Šola pa vam ne bo dala samo znanja. Veliko se boste naučili tudi o tem, kako pomembno je, da spoštujemo naravo in ljudi – vaše sošolce in prijatelje, starše in sorodnike, učiteljice in učitelje. Lepo vedenje vam bo v življenju vedno koristilo.

Vsak od vas ima veliko talentov. Treba jih je le poiskati in razviti. Tudi če vam pri kakšni stvari ne bo šlo tako dobro kot drugim sošolcem, je vseeno pomembno, da se potrudite. Pomembno pa je tudi, da pomagate drugim sošolcem, ki bodo potrebovali vašo pomoč.

Spoštovani vozniki,

otroci so majhni in nimajo pregleda nad cestnim prometom, hkrati pa ne znajo vedno dobro oceniti hitrosti avtomobilov, ki se jim bližajo. Zato vas prosim, da ste posebno pozorni nanje in da prilagodite hitrost vaše vožnje – ne samo na prvi šolski dan, ampak skozi celo leto.

Srečno!

Dostopnost