Izmenjevalnica april 2023

Izmenjevalnica april 2023

Spoštovani starši!

V mesecu oktobru smo na OŠ Mozirje z namenom ozaveščanja otrok o ponovni uporabi, trajnostnem razvoju in pomenu skrbi za naš planet organizirali prvo izmenjevalnico oblačil, obutve, knjig, družabnih iger in igrač. Ker je bil izmenjevalni sejem s strani učencev dobro sprejet, si želimo, da bi tovrstni dogodki postali del dogajanja na šoli tako v jesenskem kot spomladanskem letnem času.

Obveščamo vas, da bo spomladanska izmenjevalnica potekala v četrtek, 6. 4. 2023.

Kako bo aprilska izmenjevalnica potekala?

Učenci bodo lahko od ponedeljka, 3. 4. 2023, do srede, 5. 4. 2023, prinašali v šolo malo rabljena otroška oblačila, igrače, družabne igre in knjige. Prinešene stvari bo prevzel otrokov razrednik, ki mu bo v zameno za stvari, ki jih je prinesel, dal kuponček, ki bo veljal kot vstopnica za obisk izmenjevalnice. Učenci 6. razredov bodo stvari prinašali v knjižnico. Prejem kupončka ni odvisen od količine prinešenih stvari, ki tokrat ne bo omejena.

Glede na izkušnje s prejšnjo izmenjevalnico bi si želeli, da učenci prinesejo več sezonskih (pomlad, poletje) oblačil in obutve, saj je bilo povpraševanje zanje predvsem pri starejših učencih veliko. Prosimo vas, da učenci v šolo prinesejo le lepo ohranjene stvari, ki jih je možno ponovno uporabiti. Neprimernih (raztrganih, umazanih) izdelkov ne bomo sprejemali.

V četrtek, 6. 4. 2023, bo za učence od 1. do 6. razreda potekala izmenjevalnica v večnamenskem prostoru. Izpeljati jo bodo pomagali člani šolskega sklada, skupnosti učencev šole in zaposleni na OŠ Mozirje.  Izmenjevalnice se bodo pod vodstvom učitelja najprej udeležili učenci, ki so prejeli v ta namen pripravljene kupončke, na koncu pa tudi ostali učenci. Na izmenjevalnici si bodo lahko otroci sami ali ob pomoči učitelja in drugih sodelujočih izbrali oblačila, knjige, igrače in družabne igre, ki so za njih primerne, in jih po pouku odnesli domov.

Da bi tudi tokrat skupaj z učenci stopili korak k čistejšemu okolju, vas prosimo, da doma pripravite lepo ohranjena otroška oblačila, knjige, družabne igre in igrače ter poskrbite, da jih vaš otrok  prinese v šolo. Prav tako se pred dnevom izmenjevalnice  z otrokom pogovorite o tem,  kakšna oblačila, knjige ali igrače potrebuje, saj mu bo to v pomoč pri izbiranju na samem sejmu.

Za sodelovanje se vam najlepše zahvaljujemo.

Silva Dešman, univ. dipl. soc. del.,                                                               Petra Klepec, univ. dipl. psih.,

     šolska svetovalna delavka                                                                                            ravnateljica

CŠOD Rakov Škocjan

CŠOD Rakov Škocjan

 

Ponedeljek, 6. 3. 2023 Naš prvi dan je minil ob aktivnem spoznavanju kraške pokrajine. Po odličnem kosilu smo se odpravili po učni poti od Kotla do Tkalca jame. Spoznali smo kraške pojave, se sprehodili po velikem naravnem mostu, sledil je adrenalinski spust v ponorno jamo. Preostanek popoldneva smo preživeli na igrišču. Večer smo zaključili z nočnim pohodom in opazovanjem zvezd.

Torek, 7. 3. 2023 Kljub polni luni smo se ponoči dobro naspali. Po jutranji telovadbi in zajtrku smo se odpravili na pustolovščino. Ena skupina se je s kolesi odpeljala do Cerkniškega jezera. Ogledali smo si jamo Karlovico, kjer ponikne reka Stržen in poslušali legendo o nastanku jezera. Druga skupina se je odpravila na pohod do Zelških jam. V Zmajevi jami smo slišali legendo o tem, kako je poginil postojnski zmaj. Prelevili smo se v jamarje in z naglavnimi lučkami raziskovali rove. Po kosilu smo postali stezosledci. V bližnjem gozdu smo nastavili vabo in kamero divjim živalim. Nato smo se učili o bogastvu gozda in spoznavali rastlinske predstavnike. Po večerji pa smo se zabavali ob različnih družabnih igrah.

Sreda, 8. 3. 2023 Zbudili smo se v sončno jutro, ki smo ga tudi danes začeli z jutranjo telovadbo in okusnim zajtrkom. Danes sta se skupini zamenjali. Dopoldan smo eni preživeli na kolesu, peljali smo se do Cerkniškega jezera, drugi pa smo postali jamarji in obiskali Zelške jame. Po kosilu smo si izdelali bivake iz naravnih materialov in se preizkusili v lokostrelstvu. Nato smo se zabavali ob športnih igrah. Za večerjo smo imeli okusen carski praženec. Nato pa smo ob soju reflektorjev spoznavali različne skupinske izzive.

Zbudili smo se v deževno jutro, vendar smo z dobro voljo hitro pregnali oblake. Ena skupina je dan začela adrenalinsko s spustom po vrvi, drugi pa so eksperimentirali, nato smo se še zamenjali. Po kosilu smo zamesili testo za buhteljne, jih napolnili s čokolado in marmelado ter spekli. Potem so se s kanuji preizkusili v veslanju po reki Rak. Odlično smo se zabavali. Potem pa smo spet jedli 🙂 Zvečer smo se zbrali ob tabornem ognju, si pripovedovali zgodbe, peli ob zvokih kitare in pekli slastne hrenovke.

Danes smo imeli posebno budnico, prebudili so nas zvoki glasbe. Po zajtrku smo pospravili sobe in napakirali stvari v kovčke. Ker smo v prejšnjih dneh dobro spoznali okolico doma smo se danes odlično odrezali v orientaciji. Sprehodili smo se tudi do krmišča, kjer smo živalim dali hrano in vzeli kamero, ter pogledali kaj je v prejšnjih dneh posnela. Videli smo veliko živali - lisico, jazbeca, kuno in različne ptice. Imeli smo se odlično. Naučili smo se veliko o kraškem svetu, živalih in rastlinah v okolici, se preizkusili v različnih športnih aktivnostih in še kaj. Učitelji v domu so nas zelo pohvalili. Hitro smo pojedli kosilo in nestrpno pričakovali avtobus, da nas odpelje domov, ker smo vas že res pogrešali.

Spletni časopis FEBRUAR

februar_spletni_casopis

Najkrajši mesec leta je minil s svetlobno hitrostjo in zdaj se z marcem bliža pomlad.

  1. februar smo že dan prej obeležili s kulturno prireditvijo, posvečeno enemu naših največjih slovenskih pesnikov – Francetu Prešernu. Devetošolci smo imeli možnost obiskati in raziskati srednje šole na informativnih dnevih. Pomembno mesto pa je v tem mesecu imelo tudi pustovanje, ki je v Mozirju že večletna tradicija. Na pustni torek smo se dopoldne v času pouka našemili in se sprehodili do občine.

Mesec februar je prav tako mesec varne rabe interneta, zato tehniškem dan namenili spletni varnosti. Omenjen dan pa ostaja zapisan v zgodovini, saj smo učenci po celi Sloveniji podrli Guinnessov rekord za največji spletni kviz na svetu.

Žana Praunseis

Natečaj Nariši obleko

Natečaj Nariši obleko

Učenci naše šole so uspešno sodelovali na natečaju Nariši obleko, ki jo je organizirala Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko v Celju. 

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

Še Prešeren bi bil vesel, če bi videl nastopati naše otroke, ki pojejo, recitirajo, pripovedujejo, berejo, plešejo, igrajo na glasbila v šolski kulturni proslavi. In Kajuh bi bil ponosen, da se ob njegovi 100 letnici rojstva slišijo tudi njegove pesmi. Prav tako bi bili ponosni drugi slovenski še živi ali preminuli avtorji, katerih dela smo omenili na tem dogodku. Vse to se je prepletalo med vprašanji kviza, ki so ga izvedli mladi povezovalci. Ob koncu smo razglasili še vrstniške mediatorje, učence, ki so se v tem šolskem letu usposobili s pomočjo mentorice Darinke Marinc za izvajanje mediacij med vrstniki.

knjižničarka Janja Irman Kolar

Obisk pisateljice Aksinje Kermauner

Obisk pisateljice Aksinje Kermauner

V četrtek, 26. januarja 2023, nas je obiskala pisateljica, pesnica in učiteljica slepih ter slabovidnih otrok Aksinja Kermauner. Obiskala nas je tudi kot ambasadorka Tedna pisanja z roko. Pogovor z njo je vodila predsednica društva Radi pišemo z roko Nina Novak. Za pisanje sta navduševali najprej učence razredne stopnje, ki so spoznali tudi njenega knjižnega junaka Žiga Špageta v zgodbici, prikazani z japonskim gledališčem kamišibaj. Učencem predmetne stopnje je pisateljica pokazala njena dela za mladino, v katerih se dotakne slepote, albinizma pa tudi slikanico o skotopičnem sindromu, ki ovira nekatere bralce pri branju in kako se ga s posebnimi očali prelisiči.

Pokazala nam je nekaj svojih zapisov iz otroštva, prve pesmi in dnevnike. Učenci so jo spraševali o pisateljskih podvigih in dobili veliko hudomušnih, a iskrenih odgovorov.

knjižničarka Janja